Zdrowie

Pestka awokado – nie wyrzucaj, to bogate źródło witamin i minerałów.

23 stycznia 2023

Avocado (awokado) dopiero kilka lat temu weszło na stałe do mojego menu. Wcześniej pojawiało się tylko okazjonalnie, w postaci dodatku do innej potrawy lub jakiejś pasty. Teraz po prostu zjadam go łyżeczką i tak mi najlepiej smakuje. Owoce avocado są źródłem witaminy A, B, C, E, K i H oraz związków mineralnych takich jak wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.  Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. O prozdrowotnych i leczniczych właściwościach awokado dużo juz napisano. Ale wracając do tematu, to pestka awokado jest bogatsza od samego owocu w witaminy i związki mineralne. Pestka zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy i hamują procesy starzenia organizmu. Szerzej o wykorzystaniu pestki awokado, nie tylko w celach zdrowotnych, opowiedziałam w filmiku poniżej. Zapraszam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *