Kuchnia

Wyśmienita sałatka cukiniowa z papryką i curry.

4 sierpnia 2022

Cukinie od wielu lat mają pewne miejsce w naszym ogródku. To warzywo można przygotowywać na wiele sposobów; przede wszystkim pyszna zupa cukiniowa, potem cukinie grillowane, cukinie smażone na patelni panierowane lub bez panierki, placki cukiniowe, roladki cukiniowe, spagetti cukiniowo – marchewkowe, pasztet cukiniowo- marchewkowy (hit!), potrawki różne i jeszcze wiele innych bardzo smacznych i zdrowych potraw.

Wszystko to, co napisałam powyżej przygotowuje się ze świeżej cukinii. A co zimą, kiedy nie ma już cukinii ani w ogródku, ani na straganie. Wtedy wchodzi, a właściwie wychodzi z piwnicy, sałatka cukiniowa z papryką i curry. Wiele osób, które jadły u mnie tę sałatkę zachwycało się jej smakiem słodko – kwaśnym, łagodnym. Bywa, że sama wyjadam prosto ze słoika sałatkę, do dna, bez chleba, kaszy, ryżu czy ziemniaków.

Co jest takiego w tej sałatce?

No to przepis:

Składniki główne (warzywa):

3 kg cukinii,

8 papryk – 2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte, 2 białe,

4 cebule średniej wielkości,

1 główka czosnku.

Zalewa słodko- kwaśna:

2 litry wody,

2- 3 szklanki cukru,

1 – 1, 5 szklanki octu spirytusowego 10 %,

4 łyżeczki soli,

4 łyżeczki gorczycy białej,

4 łyżeczki przyprawy curry ,

Zalewę zagotować, wyburzyć cukier i ostudzić.

Przygotowanie sałatki:

Cebulę pokroić w piórka, pozostałe składniki pokroić w plastry, pokrojone warzywa zalać ostudzoną zalewą, wymieszać i pozostawić na 2 – 3 godziny. Dodać pokrojony koperek lub estragon, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą pod szyjkę i zapasteryzować.

Z przepisu wychodzi 10 – 11 słoików o pojemności 0, 5 litra. Smacznego.

Film instruktażowy poniżej, zapraszam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.