Cukinie od wielu lat mają pewne miejsce w naszym ogródku. To warzywo można przygotowywać na wiele sposobów; przede wszystkim pyszna zupa cukiniowa, potem cukinie grillowane, cukinie smażone na patelni panierowane lub bez panierki, placki cukiniowe, roladki cukiniowe, spagetti cukiniowo – marchewkowe, pasztet cukiniowo- marchewkowy (hit!), potrawki różne i jeszcze wiele innych bardzo smacznych i zdrowych potraw.
Wszystko to, co napisałam powyżej przygotowuje się ze świeżej cukinii. A co zimą, kiedy nie ma już cukinii ani w ogródku, ani na straganie. Wtedy wchodzi, a właściwie wychodzi z piwnicy, sałatka cukiniowa z papryką i curry. Wiele osób, które jadły u mnie tę sałatkę zachwycało się jej smakiem słodko – kwaśnym, łagodnym. Bywa, że sama wyjadam prosto ze słoika sałatkę, do dna, bez chleba, kaszy, ryżu czy ziemniaków.
Co jest takiego w tej sałatce?
No to przepis:
Składniki główne (warzywa):
3 kg cukinii,
8 papryk – 2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte, 2 białe,
4 cebule średniej wielkości,
1 główka czosnku.
Zalewa słodko- kwaśna:
2 litry wody,
2- 3 szklanki cukru,
1 – 1, 5 szklanki octu spirytusowego 10 %,
4 łyżeczki soli,
4 łyżeczki gorczycy białej,
4 łyżeczki przyprawy curry ,
Zalewę zagotować, wyburzyć cukier i ostudzić.
Przygotowanie sałatki:
Cebulę pokroić w piórka, pozostałe składniki pokroić w plastry, pokrojone warzywa zalać ostudzoną zalewą, wymieszać i pozostawić na 2 – 3 godziny. Dodać pokrojony koperek lub estragon, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą pod szyjkę i zapasteryzować.
Z przepisu wychodzi 10 – 11 słoików o pojemności 0, 5 litra. Smacznego.
Film instruktażowy poniżej, zapraszam.