Ogród

W warzywniku w sierpniu .

2 sierpnia 2019

Jeszcze w tym roku nie przedstawiłam moich warzyw w warzywniku. Myśle, że najlepiej będzie jak zilustruję je zdjęciami 🙂

patisony – zakisiłam już kilka słoików, pyszne, ale też smażone , jak schabowe.
cukinia – doskonała na zupy, ale też grilowana, smażona w panierce, faszerowana i kiszona.
Dynia hokkaido – doskonała do pieczenia, na sałatkę z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią
Dynia makaronowa – na spagetti z sosem grzybowym, rewelacja
Melon – sama słodycz
Ogórek – posiałam różne rodzaje; Julian, Ela, śremskie
bakłażany dopiero się zawiązują – na parmigianę, moussakę, albo grilowany, kiszony, pasta.
Pomidory malinowe stare odmiany- na razie rosną. W ubiegłym roku największe okazy osiagały wagę 1 kg.
Komosa rózgowa czyli szpinak truskawkowy – to nowy lokator w naszym ogródku
no i malina – niezmiennie zachwycam się jej doskonałościa, a smak i zapach – poezja 🙂
Papryka ostra – zaczyna się czerwienić i dojrzewać
Dynia olbrzymka – cały czas rośnie

Jest jeszcze troche innych warzyw; fasolka, marchew, buraczki, kabaczki, pepino, cała gwardia pomidorowa i mnóstwo ziół.

Zaczęłam sezon ogródkowy 13 stycznia, zimą, od wysiania nasion bakłażanów, a teraz ogród jest pełen kolorów, smaków i zapachów. Tylko ta potworna susza utrudnia, to codzienne podlewanie. Ale przecież całą zimę czeka się właśnie na ten czas zbiorów 🙂 na świeże, pachnące, bez chemii, własne warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.