Kuchnia

Kiszenie liści winogron na gołąbki

2 lipca 2019

Z pewnością część osób ma w ogródku krzewy winogron. A jak nie ma, to zapewne mają sąsiedzi, krewni lub znajomi. Warto teraz zerwać trochę liści winogron, owocom to z pewnością nie zaszkodzi, a jest to bardzo przydatna i smaczna rzecz w kuchni. Kiszone liście winogron wykorzystuję do robienia gołabków. Oczywiście można też do gołąbków wykorzystać liście surowe (niekiszone). Tylko wtedy należy je kilka minut pogotować w osolonej wodzie, a potem przelać zimną wodą. Ale ja wolę liście kiszone, dodatkowa zaletą, oprócz smakowej, jest to, że mogę zrobić sobie takie gołąbki o dowolnej porze roku. Liście przygotowuje i kisi zawsze mój mąż, a ja je potem wykorzystuję do zrobienia gołabków. Nadzienie może być tradycyjne z mięsa i ryżu, ale ja często robię z ryżu i warzyw, z tej prostej przyczyny, że zarówno wśród rodziny jak i wśród znajomych mam coraz więcej wegetarian. Liście muszą być duże i zdrowe, w tym roku w selekcji zerwanych liści pomagał dziadkowi oczywiście Leoś.

przygotowanie liści winogron do kiszenia

Tak przygotowane liście (zblanszowane) i zrolowane, wkłada się pionowo do wyparzonych słoików, dodaje takie dodatki jak do ogórków, czyli czosnek, liście laurowe, gorczycę, i zalewa się gorącą solanką (na 1 litr wody dwie płaskie łyżki soli). następnie pasteryzuje się w wysokim garnku.

zrolowane liście winogron (po 10 sztuk)

Mój wegetariański farsz do gołąbków:

1 dużą cebulę pokroić i zeszklić na maśle klarowanym, potem dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku, a następnie warzywa; starte na grubych oczkach marchewki (4 średnie) , seler (pół średniego) i pietruszka (1 cała), kawałek pokrojonego pora i dusic ok. 20 minut. W międzyczasie ugotować ryż (taki jaki kto lubi). Przyprawić uduszone warzywa solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, estragonem, curry i bazylią. Ja używam bardzo dużo ziół i przypraw w kuchni, ale jak ktoś nie lubi tak, to może ograniczyć się do soli i pieprzu. Na koniec połączyć warzywa z ryżem, dodać jedno jajko, dobrze wszystko wymieszać. Ukiszone dwa liście rozkładam na desce (jeden na drugim) i nakładam farsz, zawijam ciasno i wkładam do naczynia żaroodpornego.

Wypełnione naczynie gołąbkami zalewam bulionem warzywnym i wkładam do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobrym dodatkiem do takich gołąbków jest aromatyczny sos pieczarkowy.

Przepis;

  • 500g małych pieczarek lub większych pokrojonych na ćwiartki lub połówki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego (u mnie z czerwonego wina)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 czubata łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody do sosu + 50ml do zagęszczenia sosu mąką
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  1. Pieczarki oczyścić  . Jeśli są małe, to pozostawić je w całości. Jeśli zaś są większe, to pokroić je na połówki lub ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię pieczarki.
  4. W momencie, gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodać ocet winny i sos sojowy i dusić ok. 1-2 minuty. Kolejno dodać szklankę wody. Wymieszać i dusić dalej. Gdy całość zacznie wrzeć, w 50 ml wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki, wlać do pieczarek i wymieszać, by powstał gładki sos.

No i smacznego życzę 🙂

Only registered users can comment.

  1. Gołąbki w liściach winogron jadłam w Bułgarii i Grecji. Sama nigdy nie robiłam. Natomiast uwielbiam gołąbki bezmięsne w liściach kapusty włoskiej i pekińskiej. Polecam z kaszą gryczaną i serem feta. Z kiszonymi liśćmi winogron spróbuję. Dzięki za przepisy.

    1. Polecam, inny smak, ale naprawde dobre, tylko dobrze jest zrobic jakiś sosik do nich. Pozdrawiam Basiu.

  2. To nie są przecież kiszone liście, tylko pasteryzowane. A ile minut pasteryzować, 10 czy dłużej?
    Piękne te liście, takie duże!

Skomentuj Maria Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *