Kuchnia

Syrop z płatków pachnącej jadalnej róży

1 lipca 2019

Kilka dni temu przywiozłam od mojej koleżanki Bożenki, dwa kosze pachnących płatków róży jadalnej. Wydestylowałam hydrolat różany, zrobiłam macerat olejowy na płatkach i postawiłam syrop. W sobotę nadszedł czas, kiedy należało już przecedzić syrop i zlać go do słoiczków. Pomagał mi w tym dzielnie mój wnuk Leon. Tak jak zapewniała Bożenka, od której i płatki i przepis, syrop okazał się naprawdę przepyszny.

Przepis;

  • Płatki róży świeżo zebrane (5 części, np. 5 l)
  • Syrop gorący z cukru i wody (3 części wody, np 3 l i 2 cześci cukru , np 2 kg).
  • 3-5 cytryny
  • Płatki róży zalać gorącym syropem, dodać pokrojone, ze skórką, cytryny.
  • Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce, codziennie 2 razy przemieszać .
  • Po tym czasie przecedzić, zagotować i gorący wlać do wyparzonych słoiczków i pod kocyk do wystygnięcia, a potem do spiżarki.

A dzisiaj inna moja koleżanka, Halinka, zaprosiła mnie na „skubanie” płatków z jej pachnącej róży. Przywiozłam cały kosz, będzie hydrolat i będzie konfitura. Ale to jeszcze nie koniec z różami i jej przetwarzaniem 🙂

Only registered users can comment.

  1. Płatki róży należy zalać gorącym syropem z wody i cukry, dodać pokrojoną cytrynę ze skórką, pozostawić w chłodnym miejscu na cztery dni. Po tym czasie syrop podgrzać, przecedzić i rozlać gorący do butelek. Prosze obejrzeć film, który jest zamieszczony pomiedzy tekstem. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *