Zdrowie

Sok z aloesu i żel aloesowy.

12 marca 2025

Aloes składa się w około 99 % z wody, a tylko 1% to są składniki takie jak witaminy i mikroelementy.  Zawiera około 100 składników o bardzo różnorodne działaniu, posiada w swoim składzie:

–  witaminy: A, C,  E, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, kwas cholowy, niacyny i rzadko występującą w roślinach witaminę B 12,

– mikroelementy takie jak: wapń, sód, potas, magnez, cynk, chrom, selen, żelazo, miedź i mangan. Zawiera również aminokwasy i kwasy tłuszczowe.

Działanie wewnętrzne aloesu;

– wzmacnia odporność organizmu,

– poprawia trawienie,

– oczyszcza przewód pokarmowy,

– pomaga przy zaparciach,

– regeneruje wątrobę,

– obniża poziom cholesterolu,

– usuwa nadmiar wolnych rodników,

– działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,

– wspomaga utrzymanie równowagi jelitowej flory bakteryjnej,

– działa przeciw robakom,

– może być stosowany przy zespole jelita drażliwego oraz przy refluksie,

– chroni stawy i kości przez przed degradacją,

– sok z aloesu ma odczyn zasadowy dzięki czemu  neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku.

– wspomaga leczenie  wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zapalenie żołądka i dwunastnicy,

–  sprzyja namnażaniu się mikrobioty jelitowej czyli sprzyjających nam bakterii ,

– pobudza produkcję żółci,

 zwiększa produkcję soku trawiennego .

Spożywanie wyciągów z aloesu jest wskazane przy podwyższonym poziomie złego cholesterolu oraz przy wysokim poziomie cukru we krwi, sprzyja rozrzedzaniu krwi, co jest ważnym elementem profilaktyki przeciwzawałowej.

Sok z aloesu podawany jest często rekonwalescentom po zabiegach chirurgicznych, ale też pacjentom w starszym wieku. Profilaktycznie warto go pić w okresach osłabienia, szczególnie w okresach jesienno-zimowych, aby się wzmocnić.

Z  aloesu można przygotować napój wzbogacony miodem, imbirem, sokami, zwiększa to działanie pobudzające układ odpornościowy. Aloes stosuje się również przy dolegliwościach gastrycznych takich jak wzdęcia czy zaparcia,  znajduje też zastosowanie przy odchudzaniu. Sok aloesowy posiada właściwości żółciopędne i przeczyszczające, ułatwia wypróżnianie i poprawia perestaltykę  jelit.  Jednak należy stosować go z dużą rozwagą, ponieważ przy niewłaściwym stosowaniu czyli zbyt częstym i zbyt dużej ilości, może działać na organizm niekorzystnie, może dochodzić do zaburzenia funkcji jelit, wypłukiwania elektrolitów, a także przewlekłych zaparć i wzdęć.

Zawarta w aloesie alona ma działanie   przeczyszczające,   zatem należy  stosować preparaty z  aloesem z umiarem, gdyż może spowodować niepożądane działanie.

Preparaty takie jak sok czy żel aloesowy nie powinny być stosowane przez:

– kobiety w ciąży i kobiety karmiące,

– dzieci,

– diabetyków,

– osoby cierpiące na hemoroidy,

– osoby z niewydolnością nerek.

Działanie zewnętrznie aloesu;

 – ułatwia gojenie ran,

–  działa ochronnie na skórę,

Działanie zewnętrzne aloes znajduje głównie w kosmetykach.

Aloes ma silne działanie nawilżające, gdyż  przystosowany jest on do gromadzenia w swoich liściach zapasów wody, która potem jest oddawana skórze czy włosom.

 Sok z aloesu lub żel aloesowy nakładany na skórę pomagają leczyć rany, oparzenia, otarcia skóry, łuszczycę, miejsca po ugryzieniach owadów, oparzenia słoneczne.

 Aloes  stosuje się też przy pielęgnacji skóry trądzikowej, łagodzi stany zapalne i działa przeciwbakteryjnie. Aloes zwiększa  elastyczność skóry poprzez stymulowanie syntezy kolagenu i elastyny, kosmetyki z aloesem dobrze dotleniają skórę i odżywiają  ją.

Aloes łagodzi podrażnienia, nawilża i ujędrnia skórę, enzymy zawarte w aloesie przyspieszają porost włosów i sprawiają, że stają się zdrowsze i bardziej błyszczące.

Jak stosować aloes wewnętrznie:

– warto przeprowadzić kurację pobudzająco-oczyszczającą, regenerującą organizm, szczególnie w okresie wiosennym.  Taka kuracja powinna trwać około 2 tygodni.  Aloes  dobrze jest pić w formie soku, najlepiej zażywać 3 razy dziennie przed większym posiłkiem czyli śniadanie, obiad, kolacja. Jednorazowo nie powinno się wypijać więcej niż 25 g soku.

Jak przygotować sok z aloesu;

– świeżo zerwane liście z aloesu, który musi mieć co najmniej 3 lata, umyć i włożyć do lodówki przynajmniej na dobę,

– umyć, przyciąć brzegi liścia, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć żel,

– wycisnąć sok aloesowy w wyciskarce wolnoobrotowej, w sokowirówce lub innym urządzeniu,

– przelać do dzbanka, dodać tyle samo wody przegotowanej ostudzonej, dodać sok z cytrusów (cytryna, pomarańcze, mandarynka), dodać miód lub cukier trzcinowy, dobrze wymieszać lub zmiksować,

– część soku zamrozić na kostki, po zamrożeniu przełożyć do zamykanego woreczka i umieścić w zamrażarce,

– pozostałą część przelać do butelek i przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu tygodnia, rozcieńczając jedną łyżkę soku w szklance ciepłej wody,

– podobnie spożyć sok zamrożony w kostkach,  rozpuszczając kostkę w szklance ciepłej wody.

Czysty żel aloesowy zamrozić w kostkach, używać bezpośrednio do masażu skóry twarzy, dłoni lub na włosy, można zastosować go też jako składnik do przygotowania maski na twarz lub włosy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *