Zdrowie

Czosnek – naturalny antybiotyk – jak spożywać.

3 grudnia 2020

Można nie lubić jego zapachu, można nie lubić jego smaku, ale nie można mu odmówić, że ma wspaniałe właściwości prozdrowotne. Czosnek między innymi: hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje wirusowe układu oddechowego, zapobiega zawałom serca poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego, wspomaga procesy trawienne, niszczy pasożyty układu pokarmowego, wykazuje działanie antynowotworowe, opóźnia proces starzenia organizmu. Czosnek zawiera witaminę C, PP, witaminy z grupy B, prowitaminę A, a oprócz tego magnez, potas, wapń.

W naszym ogrodzie czosnek zamieszkał już na dobre od ładnych paru lat. Bo, co swoje, to swoje. Nie jakieś tam chińskie. W jesiennym sadzeniu czosnku pomagają też chętnie wnuki.

W mojej kuchni czosnek ma też zagwarantowane miejsce. Do macerowania i pieczenia mięs, do sosów, do domowych keczupów, past, pasztetów, zapiekanek, do kiszonych ogórków, do zakwasów z buraków, itd,

Teraz, w czasie pandemii, czosnek jest szczególnie pożądany, z uwagi na swoje właściwości w zwalczaniu infekcji wirusowych. Ale jak go używać, żeby sobie nie zaszkodzić, a żeby pomogło?

Ja co roku jesienią, po zbiorach, przygotowuję nalewkę czosnkową, podobno wtedy ma najlepsze właściwości. Obrane ząbki czosnku kroję na drobne plasterki (można zmiażdżyć) i zalewam spirytusem nalewkowym (60 %). Odstawiam na 10 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzam i filtruję. Nalewkę taką zażywa się w ilościach bardzo małych, maksymalnie do 25 kropli, najlepiej dodać do ciepłego, nie gorącego, mleka, może być z miodem. Nalewki czosnkowej nie powinny spożywać osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody i inne choroby żołądka, osoby z chorobami nerek, osoby cierpiące na epilepsję i kobiety w ciąży .

Moja znajoma przysłała mi przepis na wodę czosnkową. Sposób przygotowania wody czosnkowej jest bardzo prosty. Jeden obrany ząbek czosnku przecina się na pół w kierunku poprzecznym, umieszcza w porcelanowym litrowym imbryku i napełnia wodą o temperaturze pokojowej. Odbywa się to rano. Wieczorem „woda czosnkowa” jest gotowa do użycia. 2/3 szklanki należy wypić 3-4 godziny po ostatnim posiłku, wieczorem, przed snem. Następnego dnia należy powtórzyć procedurę przygotowania „wody czosnkowej” ze świeżym ząbkiem czosnku. I tak przez jeden miesiąc.

Mój szwagier natomiast rozpropagował wśród rodziny i znajomych inny sposób spożywania czosnku. Ja też przygotowuję tak czosnek od pewnego czasu i stwierdzam, że to bardzo smaczne.

Obrany czosnek (1 duża główka) należy zmiażdżyć lub drobno pokroić, umieścić w słoiku (np. 300 ml), mały pęczek pietruszki pokroić drobno, dodać do słoika, całość zalać oliwą z oliwek i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie jedną łyżkę takiego wymacerowanego czosnku z pietruszką przełożyć do miseczki i spożyć wieczorem z bułeczką lub kromką ulubionego chlebka. I tak codziennie, do dna słoika. A potem przygotować następną porcję.

gotowy do spożycia produkt

No to – na zdrowie i smacznego.

Only registered users can comment.

  1. Bardzo słusznie! Pietruszka niweluje drażniący smak czosnku poprzez zawartość antyutleniaczy. Sam zaś czosnek warto pokroić lub zmiażdżyć w prasce, by uwolnił allicynę i tak odstawić na 5 minut, by potem go wykorzystać.

    Pozdrawiam cieplutko!

      1. Świetne sposoby na kurscje czosnkowe. Zastosuję tę z oliwą i pietruszką:) Mój mąż stosuje czosnek + oliwa + kurkuma+ pieprz czarny- x polecenia świetnego lekarza i naturopaty, pomogło w wielu kłopotliwych dolegliwościach. U dzieci przy przeziębieniu stosuję metodę od Pana Tabletki, tz. zmiażdżony czosnek + kilka kropel olejku z eukaliptusa bądź sosny zawijam w gazę lub kładę na talerzyk w pobliżu łóżka dziecka na noc, lub w pobliżu miejsca gdzie się bawi, ale z dala od rączek.
        Dziękuję, że dzieli się Pani tą skarbnicą wiedzy.
        Pozdrawiam
        Anna

        1. Tak, czosnek jest często niedoceniony, a jest to źródło cennych witamin i minerałów, chroniący nas przed wirusami, bakteriami i pasożytami. Mąż uprawia od kilku lat różne odmiany czosnku, tak że mamy własny ekologiczny. Teraz przygotuję oxymel, na bazie czosnku, octu jabłkowego domowego, miodu i olejku oreganowego. Prawdziwa bomba witaminowa. Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj Szymon Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *