Pigwowiec japoński to niewielki krzew kolczasty o intensywnie czerwonych lub pomarańczowych kwiatach, kwitnący wczesną wiosną i o żółtych niewielkich okrągłych owocach dojrzewających w październiku. Owoce pigwowca zawierają około 7 razy więcej naturalnej witaminy C niż cytryny. Zawierają też miedź, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Owoce nadają się świetnie na soki, na musy, dżemy i oczywiście na pyszną nalewkę.
O tym, jak zrobić sok i nalewkę z owoców pigwowca opowie mój mąż, który w naszym domu jest specjalistą w tym zakresie. Zapraszam do oglądania i posłuchania.
Sok z pigwowca obniża poziom złego cholesterolu, hamuje rozwój cukrzycy, wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbiegunkowe. Jest doskonałym lekiem przeciwkaszlowym. Sok z pigwowca dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zapobiega zachorowaniom na nowotwory. Wspomaga też w procesie odchudzania.
Przepis na nalewkę z pigwowca japońskiego, wg mojego męża;
- Dojrzałe owoce pigwowca przebrać, umyć, pokroić w ósemki i wydrążyć gniazda nasienne,
- słój 4 litrowy umyć i wyparzyć,
- napełnić słój owocami pod pokrywkę, przesypując kolejne warstwy cukrem, około 70 dkg cukru,
- słój odstawić na słoneczny parapet, dwukrotnie w ciągu dnia należy potrząsnąć słojem,
- kiedy owoce puszczą sok i zmniejszą swoją objętość o około 50 %, co może nastąpić po około 3 dniach, uzupełnić słój mocną wódka ( np. w proporcjach: 1 litr spirytusu 96 % rozcieńczonego pół litrem wody przegotowanej ostudzonej),
- można dodać kilka goździków lub laskę cynamonu.
- zamknąć słój i odstawić w chłodne miejsce na 1 rok 🙂
- po upływie tego czasu zlać nalewkę, przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na następny rok,
- po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia,
- owoce, po zlaniu nalewki, można powtórnie wykorzystać, postępując tak, jak ze świeżymi owocami,
- można też przepuścić je przez wyciskarkę wolnoobrotową, uzyskując dodatkową ilość nalewki,
- lub można owoce spod nalewki dodawać do herbatki zimowej.
Na zdrowie 🙂
Marylko Super wytłumaczył to Małżonek.
To jest pigwowiec spróbuję zrobić nalewkę, ale jestem zmartwiona , że trzeba ją odstawić na 1 rok. pozdrawiam
Basiu, to u nas w domu nie wydaje się do konsumpcji nalewki, jeżeli nie ma co najmniej roku 🙂 nalewka może być konsumowana już po 3 miesiącach, ale jest smacznejsza, jeżeli postoi dłużej, nawet kilka lat 🙂 pozdrawiamy
Dzięki pozdrawiam serdecznie