Eko - Kosmetyki

Destylacja olejków eterycznych z cytrusów.

2 stycznia 2020

W grudniu postanowiłam, że nie będę, jak co roku, kupowała prezentów, ale przygotuję je sama. Zamiar był taki, aby przygotować zestawy kosmetyczne składające się z kremów, maści, balsamów, olejków do włosów i olejków do ciała, hydrolatów i perfum. W ubiegłym roku byłam na różnych warsztatach, na których uczyłam się przygotowywać naturalne kosmetyki, w tym na warsztatach perfumiarskich. Od wiosny destylowałam kwiaty i zioła, aby pozyskać jak największa bazę zapachową. Niestety, nie udało mi się uzyskać olejków z kwiatów, na które bardzo liczyłam, czyli z róży, jaśminowca, czeremchy, kwiatu głogu, kwiatu czarnego bzu, lewkonii, a także z kwiatu i ziela nagietka czy wrotyczu. Uzyskałam pięknie pachnące hydrolaty, ale olejków nie udało się wyodrębnić. Natomiast uzyskałam olejki z lawendy o bardzo intensywnym zapachu, z mieszanki bazylii (cytrynowa, cynamonowa, anyżkowa) o bardzo ciekawym zapachu, z kwiatów hyzopu lekarskiego, z tymianku, oregano, szałwi lekarskiej, geranium, rozmarynu, estragonu, pysznogłówki, mięty i melisy, no i oczywiście z cytrusów, Najpierw destylowałam skórki pomarańczy, mandarynki i grejpfruta, później z samego grejpfruta, a dzisiaj ze skórek pomarańczy i mandarynki. Zapach olejków z cytrusów jest bardzo intensywny, bardzo mocno zaznacza swój udział w perfumach, ale jest bardzo przyjemny. Poniżej króciutki filmik z destylacji.

Jak widać na filmie, prowizorycznie zaizolowałam folią aluminiową część kolby górnej i łącznika, aby zwiększyć temperaturę w kolbie i w łączniku, po to, aby olejki nie wykraplały się za wcześnie, aby wykraplały się we właściwym miejscu, tzn. w chłodnicy. Szczególnie ważne to jest, kiedy temperatura w pomieszczeniu, w którym się destyluje jest obniżona, tak jak teraz zimą.

Only registered users can comment.

  1. Gratuluję, rozwinęłaś się bardzo profesjonalnie. Nie zdziwię się, jak powiększysz swoje laboratorium o kolejne urządzenia. Masz pasję. Lubisz , to co robisz. Tak trzymaj dalej. Życzę dużo radości, nowych wyzwań i odkryć w nowym roku, no i przede wszystkim dużo zdrowia dla Ciebie i całej Rodziny.
    Pomyślności, Ela B,

  2. Olejki eteryczne ze skórek owoców cytrusowych, zgodnie z normą ISO 9235 “Aromatic Natural Raw Materials” otrzymuje się przez wyciskanie lub wirowanie. Przez destylację z parą wodną otrzymuje się olejki z odpadów po wytłaczaniu, niskiej jakości, które nie są stosowane w kosmetykach, a na pewno nie w aromaterapii ze względu na drażniące składniki. Stosuje się je w taniej chemii gospodarczej. Por. np. W.S.Brud, I.Konopacka-Brud “Podstawy perfumerii” Łódź 2010.

    1. Dziękuję bardzo za komentarz, w wolnej chwili nie omieszkam zapoznać się z podaną literaturą. Jednakże proszę zauważyć,że mój blog nie ma formy naukowej, nie zajmuję się też zawodowo destylacją olejków eterycznych, ani produkcją perfum. Nie destyluję też olejków z odpadów po wytłaczaniu, tylko ze świeżych, umytych skórek pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów, a olejek, który uzyskuję na moim małym alembiku absolutnie zadowala moje zmysły powonienia. Perfumy tworzę dla siebie i dla mojej rodziny. Jeżeli być może komuś nie spodoba się zapach podarowanych perfum, nie ma obowiązku ich używać. Jedno jest pewne, moje perfumy są w pełni naturalne. Ja moje destylacje traktuję hobbystycznie, nie zawsze osiągam wynik mnie zadowalający, ale nie poddaję się i dalej próbuję. W Internecie jest bardzo dużo wpisów o destylacji olejków eterycznych z cytrusów, więc nie tylko ja poszukuję i próbuję, jak widać. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

        1. Dzień dobry, ja destyluję ok.2,5 do 3 godzin. To zależy od rodzaju materiału destylowanego. Sprawdzam też intensywność zapachu hydrolatu. Kiedy spada, kończę destylację. Pozdrawiam serdecznie.

  3. Dzień Dobry Pani Mario,
    czy mogę prosić o informację:

    dla destylacji ok. 2,5-3 h jak dużo skórek Pani użyła i jaką ilość wody?

    dziękuję bardzo za informację

    pozdrawiam
    Marcin

    1. Dzień dobry, skórki cytrusów muszą być pozbawione tej białej części, w miarę możliwości. Skórki wypełniły ok.3/4 kolby. Wodą jak zwykle, ok.1,8 l. Życzę powodzenia 🙂 pozdrawiam serdecznie

Skomentuj Maria Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *